Menopauza és egészség
- étrend váltás, Kálcium bevitele
Előző posztban ismertettem, mennyire fontos a bevitt Kálcium mennyisége, az egészség szempontjából a változókor idején. A nassolás nem bűn, ha azt tudatosan teszi az ember. Amennyiben chips helyett, olajosmagvak kerülnek az asztalra, beindulhat a fogyás és még elegendő vitamint is beviszel a szervezetedbe.
-Magvak Kálcium tartalma:
(100 g-ra vetítve):
1. Mák – 1438 mg
2. Szezámmag – 975 mg
3. Mandula – 264 mg
4. Chia mag – 255 mg
5. Lenmag – 198 mg
6. Brazildió – 160 mg
7. Pisztácia – 105 mg
8. Dióbél – 98 mg
9. Napraforgómag – 78 mg
10. Földimogyoró – 58 mg
11. Tökmag – 46 mg
12. Kesudió – 37 mg
13. Fenyőmag – 16 mg
-Kálciumban gazdag természetes ételek:
• Parmezán sajt – 1184 mg
• Kemény sajtok (ementáli, gouda) 700–1000 mg
• Lazac konzerv (szálkás)– 240 mg
• Tofu – 350–680 mg
• Szardínia (szálkával)– 380mg
• Petrezselyemzöld– 245 mg
• Füge (szárított)– 162 mg
• Kelkáposzta – 150–200 mg
• Párolt spenót – 130 mg